Schengen vizesi için
gerekli belgeler
Vize için gerekli evraklar, gidiş amacınıza ve başvuracağınız ülkeye göre farklılıklar gösterir. Bazı ülkelerin konsoloslukları vize başvurularında az sayıda evrak isterken, bazıları oldukça çok fazla ve belki de akla bile gelmeyecek evrakları isteyebilir. Her ülkenin vize uygulaması farklıdır.
Burada önemli olan, vize başvurusunda istenen evrakları tam, doğru şekilde ve istenildiği gibi hazırlamaktır. Seyahat edeceğiniz ülkenin Konsolosluğu’na başvuruda bulunduğunuzda hangi amaçla vize başvurusunda bulunduğunuzu belirtmelisiniz.
Ülkeye gidiş amacınızı belirten, Konsolosluğa veya Büyükelçiliğe hitaben yazılmış bir dilekçe ile gidiş amacınızı belirledikten sonra (turistik, ticari, öğrenim vs.), vize başvurunuzda gerekli belgelerle birlikte vize başvurusunda bulunulabilir.
Vize başvurularında istenilen belgeler
Son altı ay içinde çekilmiş arka fonu beyaz olan vesikalık fotoğraf (genellikle 2 adet)
Seyahat sağlık sigortası (Schengen ülkeleri için 30,000 Euro teminatlı)
Vize başvuru formunun eksiksiz ve kendi imzanızla doldurulmuş olması
Otel ve uçak rezervasyonları
Pasaportunuzun en az 6 ay süreli ve yeterli boş sayfalara sahip olması
Banka cüzdanları
Varsa gayri menkul fotokopileri
Çalışanlar için vize başvuru evrakları
İşveren Yazısı: Görevi, işe başlama tarihi, maaş tutarı, izin süresi ve işverenin çalışanın Türkiye’de görevine devam edeceğine dair taahhüdünü içeren antetli kağıda imzalı ve kaşeli belge.
Son 3 aya ait maaş bordrosu
SGK işe giriş bildirgesi
Son üç aya ait SGK hizmet dökümü
Ticaret ve Sanayi Odası kaydı
Vergi Levhası kopyası
Resmi Gazete kopyası
İmza Sirküleri kopyası
İşverenler için vize başvuru evrakları
Şirketin antetli kağıdına yazılı bir vize talep dilekçesi
Şirket vergi levhası fotokopisi
Şirket faaliyet belgesi fotokopisi
Şirket imza sirküleri
Şirket Resmi Gazete kopyası
Ticaret ve Sanayi Odası Kaydı
Emekliler için vize başvuru evrakları
Emekli maaşını gösterir orijinal belge (son bir hafta içerisinde alınmış banka hesap özeti)
Çiftçiler için; Bağlı olduğu ziraat odası tarafından verilmiş çiftçi belgesi.
Öğrenciler için; Orijinal öğrenci belgesi. Reşit olmayanlar için (18 yaş altı); Ebeveynleriyle birlikte seyahat etmiyorsa, ebeveynlerinin noter tasdikli izin belgesi (Muvaffakatname), Yasal velisini gösterir belgeler (Kimlik cüzdanı fotokopileri ve tam tekmil vukuatlı nufüs kayıt örneği) ve Orijinal öğrenci belgesi. Kişi çalışmıyorsa veya yeni mezun ise; en son mezun olduğu yerden diploma veya mezuniyet belgesi fotokopisi.
Önemli: İstenilen belgeler güncel olmalıdır. Belgelerin aslı talep edilebilir. Bunların dışında ek belgeler de istenilebilir. Vize talebi randevu ile gerçekleştirilir.
Başvuru sahibi öğrenci ise, çok küçükse veya çalışmıyorsa kendisine bir kişinin sponsor olması gerekmektedir. Kişinin masrafları için ancak kişinin annesi, babası veya eşi sponsor olabilir. Bu durumda sponsor kişinin mali ve mesleki evrakları, aynı zamanda durumu açıklayan dilekçesi başvuru sahibinin dosyasına eklenmelidir. Sponsor olan kişi ile bağı gösterir bir belge (tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği ve/veya evlilik cüzdanı fotokopisi) sunulmalıdır. Başvuru sahibi, geçerli vizesi olan bir arkadaşı ve/veya aile bireyiyle seyahat ediyorsa, geçerli vizesi olan kişinin pasaport kimlik sayfası ve geçerli vize fotokopisi de gerekmektedir.